Harap-Alb

(România)

Prima producție românească cu marionete gigant

Prima producție românească de mari dimensiuni, Harap Alb reinterpretează faimoasa poveste a lui Ion Creangă cu ajutorul tehnologiei. Personajele Păsări Lăți Lungilă, Ochilă, Păsărilă, Ochilă, Spânul, Gerilă și Flămânzilă prind viață în forma unor marionete mecanice gigant, înalte de patru până la șapte metri.

Cu o dramatizare semnată de Adrian Batista și Peter Kerek, spectacolul de o oră și 10 minute respectă firul narativ al basmului scris de Ion Creangă, dar oferă mai multe dimensiuni poveștii originale. Personajele fantastice Păsări Lăți Lungilă, Ochilă, Păsărilă, Ochilă, Spânul, Gerilă și Flămânzilă prind viață în forma unor marionete gigant, înalte de patru până la șapte metri, gândite de scenografa Oana Radu. Regizorul Adrian Batista a introdus în spectacol elemente de acrobație extrem de spectacuoase care vor reda la înălțime povestea de iubire dintre Harap-Alb și fata Împăratului Roș și scena de luptă dintre Harap-Alb și Spân. Atmosfera de basm va fi subliniată de elementul audio al spectacolului compus din muzică live, din vocea povestitorului și din dialogul dintre personaje. Cu ajutorul unor actori tineri și talentați, regizorul a reușit să creeze, din voci care păstrează graiul autentic moldovenesc, o paletă colorată de personaje. Elementele fantastice ale poveștii sunt redate cu ajutorul tehnologiei, iar efectele speciale de lumină vor puncta fiecare moment important al poveștii. Muzica este compusă de Cornel Ilie și interpretată live de trupa Cobzality și de taraful Cazanoi. Efectele sonore ale spectacolului vor fi astfel realizate live din instrumente.

Rezervat pentru ultimul weekend de festival, spectacolul românesc de mare magnitudine Harap-Alb va avea premiera sâmbătă, 4 august, de la ora 22:20, în Piața Universității, și va încheia cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street! cu reprezentația din 5 august, de la ora 22:20, în Piața Universității.

Harap-Alb

Autor: Ion Creangă

Dramatizare: Adrian Batista, Peter Kerek

 

O producție ARCUB

 

Regie: Adrian Batista

Scenografie: Oana Radu

Regizor muzical: Cornel Ilie

Interpretată live de trupa Cobzality și taraful Cazanoi

Actori

Voce Povestitor … actor Matei Chioariu

Voci Flămânzilă, Setilă și Gerilă … actrița Alina Mândru

Voci Harap Alb, Ochilă … actor Tiberiu Enache

Voci Baba, Spânul, Fata Împăratului Roș … actrița Claudia Chiraș

Voci Împăratul Roș, Împăratul Verde, Calul, Păsări Lăți Lungilă … actor Iulian Burciu

 

Acrobați (Circul de Stat Metropolitan Globus)

Acrobat Alexandru Bogdan Boldojar … Harap Alb

Acrobat Adelina Boldojar … Prințesa

Acrobat Lucian Răducan … Spânul

 

Artiști pe catalige

Maxim Danilov, Iulian Cuza, Robert Stan, Marius Gagiu

 

Mânuitori de păpuși

Petru Stratulat, Dragoș Stanciu, Bogdan Băceanu, Ioan Păduraru, Viorel Ionescu, Bogdan Trifan, Ștefan Craiu, Cristina Andreea Ion, Andra Mirescu, Roxana Neagu, Oana Mihaela Cercel, Lulu Trăsnea